Onbepaalde tijd

Gepubliceerd op 2 juni 2022 om 16:34

Wat betekent het als ik een huurovereenkomst aan ga voor onbepaalde tijd? 

Een huurovereenkomst kan voor verschillende periodes worden aangegaan. Éen daarvan is de onbepaalde tijd. Dit is tevens de meest voorkomende periode.  

 

Sinds 2015 is de Wet doorstroming huurmarkt van kracht, deze wet houdt in dat, de verhuurder slechts eenmaal een tijdelijk contract mag aanbieden voor een maximale periode van twee jaar. Na deze eenmalige overeenkomst gaat deze automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd. 

 

Tijdelijke huurcontracten die zijn afgesloten op of na 1 juli 2016 eindigen van rechtswege nadat de overeengekomen huurperiode is versteken. De verhuurder dient dit uiterlijk één maand voor de einddatum schriftelijk te bevestigen. Wanneer de verhuurder dit verzuimt, ontstaat er een contract voor onbepaalde tijd. 

 

De huurovereenkomst van onbepaalde tijd zorgt ervoor dat u niet zomaar uit huis kan worden gezet. De afloop van dit contract is niet op voorhand vastgesteld. U geniet altijd van een huurbescherming en de verhuurder kan het contract enkel opzeggen als hier een wettelijke reden voor is.  

 

Een huurovereenkomst voor een onbepaalde tijd kan nooit eenzijdig worden opgezegd. Er dient altijd toestemming gegeven te worden door de huurder of de rechter. De verhuurder dient u daarom een document toe te sturen waarin u toestemming kan geven dat u de huurovereenkomst wilt stopzetten.  

 

Wij raden u dan ook aan om nooit zomaar een document te tekenen zonder dat u weet wat uw positie is.

 

Wanneer u het niet eens bent met de opzegging van de huurovereenkomst, zal de verhuurder naar de rechter moeten stappen. Dit komt door de huurbescherming waardoor u niet zomaar uit de woning gezet mag worden. De rechter bepaalt of de huurovereenkomst ontbonden mag worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb