Waarborgsom

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 10:29

Wat is de functie van een waarborgsom?

Een waarborgsom geeft zekerheid dat de verhuurder aan het einde van de huurperiode niet achterblijft met betaling van achterstallige huur of kosten voor de (door de huurder) veroorzaakte schade.

 

Een waarborgsom is een bedrag welke in rekening kan worden gebracht door een verhuurder, makelaar, hypotheekverstrekker, bank en energieleverancier. Wij gaan het dit keer hebben over de waarborgsom welke de verhuurder in rekening kan brengen bij de huurder.

 

Wat houdt de waarborgsom in een huurovereenkomst in?

Een waarborgsom betreft een bedrag welke de huurder aan de verhuurder verschuldigd is bij aanvang van de huurovereenkomst. Deze kosten dienen als een waarborg voor een deugdelijke nakoming van de overeenkomst.  Aan de hoogte van de waarborgsom is geen maximum verbonden. De verhuurder mag de hoogte van de waarborgsom dan ook zelf bepalen.

 

Volgens de wet is een waarborgsom niet verplicht, maar uit rechtspraak blijkt dat de waarborgsom maximaal drie maanden kale huur mag zijn. In de meeste gevallen wordt er voor één maand gekozen.

 

De huurder krijgt de waarborgsom terug, tenzij deze wordt verrekend met schade aan de gehuurde woonruimte. Slijtage of achterstallig onderhoud door de huurder mag de verhuurder niet van de waarborgsom aftrekken. Hij kan namelijk zelf een bedrag in de huur opnemen voor het uitvoeren van onderhoud, doet hij dit niet zal hij zelf moeten opdraaien voor de kosten van het achterstallig onderhoud.

 

Het is de taak van de verhuurder om aan te tonen dat de schade er nog niet was toen de huurder in de huurwoning ging wonen. Daarnaast dient de verhuurder aan te tonen dat de huurder ook aansprakelijk is voor de schade. Kan de verhuurder dit niet aantonen? Dan mag hij de schade niet inhouden.

 

Wanneer de huurder het niet eens is met de hoogte van de waarborgsom, kan de huurder na het ingaan van de huur aan de rechter verzoeken om de waarborgsom te verlagen. Wanneer de rechter hier in mee gaat, moet de verhuurder terugbetalen wat de huurder teveel heeft betaald.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.