Opzegtermijn

Gepubliceerd op 30 mei 2022 om 11:40

Een veel voorkomende onduidelijkheid voor huurders betreft de opzegging van de huurovereenkomst. Bij opzegging van een huurovereenkomst komen vaak verschillende vragen naar voren, waar bij het tekenen van de huurovereenkomst niet of nauwelijks aandacht aan is gegeven. Zoals: hoe moet ik opzeggen? En welke opzegtermijnen gelden hierbij? In deze blog geven wij u antwoord op deze vragen!

 

Schriftelijk
Om te beginnen is het van belang dat zowel de huurder als de verhuurder verplicht zijn om de huur schriftelijk op te zeggen. Een voorbeeldbrief voor het opzeggen van de huur, vindt u op onze site onder het kopje; voorbeeldbrieven. Deze brief dient aangetekend per post verstuurd te worden.

 

Wat is een opzegtermijn?
een opzegtermijn betreft de tijd waarbinnen u de huur opzegt. Als u opzegt stopt de huurovereenkomst na de opzegtermijn.

 

Wilt u als huurder uw huurovereenkomst opzeggen? Dan dient u rekening te houden met de volgende regels:

  • De huurovereenkomst dient schriftelijk via aangetekende post opgezegd te worden.
  • Voor opzegging is geen reden nodig.
  • U moet zich als verhuurder houden aan de geldende opzegtermijn. De opzegtermijn is minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

Indien u een huurovereenkomst heeft waarin geen vaste periode genoemd staat (onbepaalde tijd) kunt u op elk moment de huur opzeggen.

Indien u een huurovereenkomst heeft waarin wél een vaste periode genoemd staat (bepaalde tijd) kunt de huurovereenkomst pas na afloop van die tijd laten eindigen.

 

Wat is de opzegtermijn?
De wet bepaalt dat de opzegtermijn voor huurders gelijk is aan de betalingstermijn van de huur. Indien u de huur per maand betaald, geldt er dus een opzegtermijn van één maand. Van deze wettelijke regel mag niet ten nadele van de huurder worden afgeweken. Indien in uw huurovereenkomst een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn genoemd staat, geldt nog steeds dat de opzegtermijn gelijk is aan de betalingstermijn.

 

Wanneer dient u op te zeggen?
Zorg dat uw verhuurder de opzegging tijdig ontvangt.

 

Indien u voor onbepaalde tijd huurt, dient u op te zeggen vóór de dag dat u de huur dient te betalen. Indien de huur op de eerste van elke maand betaald dient te worden, dient u de opzegging voor de eerste van de maand te versturen. De opzegtermijn start de eerste van de maand. Dit is ook het geval wanneer u de opzegging eerder verstuurt.

 

Indien u voor bepaalde tijd huurt en een opzegdatum in uw huurovereenkomst heeft staan, dient u op te zeggen vóór de opzegdatum. De opzegtermijn start op de opzegdatum in de huurovereenkomst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.