Algemene huurvoorwaarden

Gepubliceerd op 18 mei 2022 om 16:13

Bij het tekenen van uw huurovereenkomst kan het zijn dat uw verhuurder in de overeenkomst en/of mondeling verwijst naar de algemene huurvoorwaarden. Iedere huurder gaat door het ondertekenen van de huurovereenkomst akkoord met deze huurvoorwaarden, maar met welke huurvoorwaarden gaat u eigenlijk akkoord?  Waar moet u als huurder op letten?

In de algemene huurvoorwaarden zijn de rechten en verplichtingen van zowel de verhuurder als de huurder opgenomen. Volgens artikel 6:232 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) zijn de algemene huurvoorwaarden ook van toepassing als u als huurder de algemene huurvoorwaarden niet heeft gelezen en niet uitdrukkelijk akkoord bent gegaan. Maar wat zijn de algemene huurvoorwaarden nu precies?

De algemene huurvoorwaarden zijn volgens artikel 6:231 BW een of meerdere bepalingen die zijn opgesteld om in meerdere overeenkomsten te worden opgenomen. Een uitzondering zijn de bepalingen waarbij de kern van de bepaling een prestatie aangeeft.

 

Verplichtingen verhuurder

Zoals hiervoor al is aangegeven hebben zowel huurders als verhuurder verschillende verplichtingen tegenover de ander. De verplichtingen van de verhuurder zijn in de wet opgenomen onder artikel 7:203 BW tot en met artikel 7:211 BW. De belangrijkste verplichting die de verhuurder heeft is om de huurwoning beschikbaar te stellen en te laten voor de huurder voor zover dit voor het gebruik noodzakelijk is (artikel 7:203 BW). Deze verplichting is een voortdurende verplichting, waarbij met betrekking tot de nakoming geen opschorting mag plaatsvinden. Bijvoorbeeld als een huurder de huur niet betaalt, mag de verhuurder de huurder niet beletten in het gebruik van de huurwoning. Een verhuurder die een tekortschietende huurder hindert in het gebruik van de huurwoning, schiet zelf te kort in de nakoming van zijn verplichting om de huurwoning beschikbaar te stellen.

 

Ook dient de verhuurder zich als een goed verhuurder te gedragen. Wat u als huurder onder een goed verhuurder mag verstaan, dient per situatie bepaald worden. Volgens artikel 6:248 lid 1 BW wordt de rechtsverhouding tussen de verhuurder en huurder niet alleen bepaald door hetgeen dat in de wet staat en hetgeen dat in de huurovereenkomst overeen is gekomen, maar ook de maatschappelijk aanvaardbare normen. Verder heeft de verhuurder een aantal verplichtingen die te maken hebben met gebreken.

 

Verplichtingen huurder

De verplichtingen van de huurder zijn in de wet opgenomen onder artikel 7:212 BW tot en met artikel 7:225 BW. Tegenover de verplichting van de verhuurder om de huurwoning beschikbaar te stellen, staat de verplichting dat de huurder de huur voor deze huurwoning betaalt (artikel 7:212 BW). De huurder is daarbij verplicht de huur op de overeenkomst benoemde wijze en tijd te voldoen. Het staat de verhuurder en de huurder hierin vrij om daarover afspraken te maken. In beginsel is de huurder ook verplicht kleine herstellingen aan de huurwoning voor zijn rekening te nemen.

 

Ten aanzien van het gebruik van de huurwoning dient de huurder zich als een goed huurder te gedragen. Hierbij kan gedacht worden aan het tijdig betalen van de huur, ervoor te zorgen dat u als huurder geen overlast veroorzaakt en dat u als huurder geen schade aan de huurwoning toebrengt. Ook dient u als huurder er zorg voor te dragen dat uw bezoek geen overlast veroorzaakt of schade aan de huurwoning toebrengt. Als dit toch gebeurt, bent u als huurder aansprakelijk voor het gedrag van uw bezoek. In zeer ernstige gevallen kan dit een reden zijn voor de verhuurder om de huurovereenkomst te beëindigen of te ontbinden.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.