In een woning kunnen er altijd gebreken ontstaan, denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkage in de keuken. In een koopwoning is het vanzelfsprekend dat de koper van de woning zelf aansprakelijk is voor de kosten van de gebreken, maar hoe zit het nu precies als je huurder bent van een huurwoning? Wie is er dan aansprakelijk voor de kosten? Huurder of verhuurder?
Er is sprake van een gebrek wanneer er iets mis is in je (huur)woning, waardoor je niet het volle woongenot ervaart. De gebreken kun je onder verdelen in kleine- en grote herstellingen (lees: gebreken). Bij een kleine herstelling kun je bijvoorbeeld denken aan het vast schroeven van een leuning. Bij een grote herstelling spreek je al snel over grote reparaties aan bijvoorbeeld de technische installatie in een woning.
Kleine herstellingen
Volgens artikel 7:217 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) is de huurder verplicht om de kleine herstellingen op eigen kosten te verhelpen, tenzij deze kleine herstellingen zijn gekomen door het tekortschieten van de verhuurder in de nakoming van zijn verplichting tot het verhelpen van (grote) herstellingen. Hiermee wordt bedoeld dat de huurder zelf aansprakelijk is voor de kosten van een kleine herstelling, tenzij het gebrek is gekomen doordat de verhuurder zijn verplichting niet is nagekomen om een (grote) herstelling te maken.
Grote herstellingen
Bij grote herstellingen is verhuurder volgens artikel 7:206 lid 1 BW verplicht om hiervoor de kosten te dragen als de huurder dit van de verhuurder verlangt, tenzij het onmogelijk is of als de kosten in die omstandigheden niet van de verhuurder te vergen is. Hiermee wordt bedoeld dat de kosten voor een herstelling evenredig moet zijn aan het gebrek in de woning.
Verzuim
Indien de verhuurder op verzoek van de huurder de (grote) gebreken niet verhelpt, spreekt men van verzuim. De huurder mag dan volgens artikel 7:206 lid 3 BW het gebrek zelf verhelpen en de hiervoor gemaakte kosten, voor zover dit redelijk is, op de verhuurder verhalen.
Wanneer er (veel) gebreken in de woning ontstaan en deze niet verholpen worden, kan er bij de huurder vermindering van het huurgenot ontstaan. De huurder mag dan volgens artikel 7:207 lid 1 BW een evenredige vermindering op de huurprijs vorderen van de dag waarop het gebrek behoorlijk is kennis gegeven aan de verhuurder, tot de dag waarop het gebrek is verholpen. De vermindering op de huurprijs is niet van toepassing op de kleine herstellingen die voor de huurder zijn.
Besluit kleine herstellingen
Aangezien er onduidelijkheid bestond wanneer men nu spreekt van een kleine of grote herstelling, is het Besluit kleine herstellingen in werking getreden. In dit besluit kun je terugvinden wanneer jij als huurder aansprakelijk bent en wanneer de verhuurder aansprakelijk is.
Onderstaand kun je een schema downloaden waarin naar voren komt wanneer, wie aansprakelijk is.
Reactie plaatsen
Reacties